Categorieën
Recensies

Recensie: De prijs van water

Waardering: 4 uit 5.

‘De prijs van water’ van Kelly van der Laan speelt zich af in Paraiso, een woestijnstad die lijdt onder watertekort. Al het water wordt beheerd door Hydron, een gigantisch bedrijf dat bijna gelijk staat aan de overheid. Nu het water steeds schaarser wordt en de wanhoop groeit, besluit de rebellengroep de Hydrontoren aan te vallen door een interdimensionale poort te openen naar de schaduwdimensie, een wereld vol verschrikkelijke monsters. Opgesloten in de Hydrontoren met een hele resem monsters, hebben de medewerkers van Hydron (Xavi, Ilsa, Kai, Sergio en Monika) is het vechten, of sterven.

De flaptekst van ‘De prijs van water’ sprak me meteen aan. Het combineert verschillende van mijn favoriete genres/tropes: dystopian, horror, een invasie van akelige monsters… En het stelt op geen van deze vlakke teleur. We hebben bloederige gevechten – en eens zo bloederige aftermaths – met gewelddadige, akelige monsters. Daarnaast is het dystopische effect ook zeker goed uitgewerkt: we krijgen zowel een blik in het hoofd van de rebellen (of mensen die sympathiek zijn tegenover de rebellen), de mensen die loyaal zijn aan Hydron en alles daartussen.

‘De prijs van water’ is een spannend boek dat je aandacht grijpt en niet meer loslaat. Het is zeker zo’n verhaal met een ‘ik wil verder lezen’ gehalte. De pacing is dan ook steeds hoog, en wat zal gebeuren is vaak ook onverwacht. (Ik moet zeggen dat ik de plottwist met Ilsa op het eind wel zag aankomen, maar buiten dat had ik aan het begin van het boek echt geen idee hoe ze uit de situatie zouden proberen te ontsnappen.) Samen met de vlotte schrijfstijl van Kelly van der Laan, maakt het dat je ‘De prijs van water’ echt in een mum van tijd uit hebt.

De personages in ‘De prijs van water’ zijn ook zeker niet slecht. We hebben Xavi, een medicus die wegloopt bij het gevaar en zichzelf vervolgens voorneemt zo veel mogelijk mensen te redden, Kai, een bewaker die conflict het liefst vermijd, Ilsa, de manager van één van de bazen van Hydron, die sterk in haar schoenen staat, Monika, die zeker niet op haar mondje gevallen is en Sergio, een bewaker die zich loyaal opstelt aan Hydron en zich liefst aan de regels houdt. De personages hadden allemaal een eigen persoonlijkheid en waren goed uit elkaar te houden – iets wat niet altijd even makkelijk is als je zo’n grote cast hebt in een redelijk kort boek. Ondanks dat zijn de personages ook mijn enige puntje van kritiek: ik had graag toch nog net iets meer tijd met hen doorgebracht, om hun onderlinge relaties en persoonlijkheden meer te exploreren.

‘De prijs van water’ is dus zeker een aanrader voor wie van fantasy, sci-fi of een lekkere mengeling van de twee houdt. Het boek wordt volgens mij verkocht als een volwassenboek, maar ik denk dat (oudere) YA lezers zich hier ook wel enorm mee kunnen amuseren, zeker cross-over potentieel. ‘De prijs van water’ is een boek een interessant concept zeker en vast tot een goed einde heeft gebracht, ik kijk in ieder geval uit naar het vervolg.


  • Titel: De prijs van water (Parasio #1)
  • Auteur: Kelly van der Laan
  • Uitgeverij: Zilverspoor
  • Jaar van uitgave: 2022
  • Ik heb een fysiek recensie-exemplaar mogen ontvangen in ruil voor deze recensie, dit beïnvloedt mijn mening echter niet.
Advertentie

Door Joni Voorter

Student met een passie voor lezen en schrijven - en heel af en toe eens kritisch nadenken.

Één reactie op “Recensie: De prijs van water”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s